[O2FL] 2,0 CCZA rorząd kaput!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej111
    L&K
    • 2010
    • 1391

Black.Jack, cena liczona z kompa to 550zł brutto bez rabatów. Co do części to wrzucałem rozpiskę.

Tippo, Co było normalne a co nie, nie wiem ale u mnie było tak
    1. Drgawki na jałowym w czasie postoju + przy odpaleniu auta
    2. Delikatne metaliczne cykanie napinacza na zimnym - na forum superba wrzucił ktoś filmik i miałem dokładnie to samo.
    3. Dwukrotnie drgawki auta i dzięki wydobywające się z silnika przy porannym starcie. Pierwsze tak silne, że kierownica latała jakbyś ktoś w nią kopał a do silnika wrzucił śrubkę do silnika - łupanie i bardzo nierówna praca. Za drugim razem słabsze

I teraz zagadka, jeśli ktoś z Królów VCDS'a tu zagląda, może będzie w stanie pomóc.
    Po wizycie w ASO, podpiąłem kompa i VCDS nie może nawiązać połączenia z dwoma modułami 10 i 46. Jakieś pomysły? Łączyć to z wizyta w ASO?
    Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• majkel123
      Rider
      • 2010
      • 570

No to super, mam większość z tych objawów, z tym ze chyba nie aż tak silne, wymieniać napinacz, czy czekać aż sie rozsypie bo jeszcze jest gwarancja ? Mam przejechane 45kkm.
      Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• LUKI
        RS
        • 2005
        • 5776

majkel123,

no to jak masz gwarancję to w czym masz problem :?:

podjazd do ASO, załatwiasz i po temacie...

zostaw na noc pod ASO samochód a rano pierwsze odpalenie zrób przy doradcy oraz doradcy z 'mocą gwaranta'
        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7460
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez andrzej111
          . Delikatne metaliczne cykanie napinacza na zimnym - na forum superba wrzucił ktoś filmik i miałem dokładnie to samo.
          Wrzuciłbyś może ten filmik tu, bo chętnie posłucham.
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Black.Jack
            Ambiente
            • 2010
            • 101

Ja mam 82 tyś

Komentarz

• andrzej111
              L&K
              • 2010
              • 1391

U mnie bodźcem była poranna padaczka, która miała miejsce dwa tygodnie temu.
              Nie mam pojęcia czy dwa pierwsze objawy mają cokolwiek wspólnego z rozrzadem :!:
              Podobno drgawki na jałowym są winą paliwa 95 oktanowego
              Przebieg auta 42kkm

Filmik i wątek
              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• majkel123
                Rider
                • 2010
                • 570

Jasne, może problemu jeszcze nie mam, ale wiele wskazuje na to ze sie zbliża, ja jednak wole zapobiegać niż naprawiać zdewastowany silnik, tak tylko analizuje wszelkie możliwości.
                Mam taki sam jęk po zakończeniu pracy rozrusznika.
                Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• andrzej111
                  L&K
                  • 2010
                  • 1391

majkel123, masz gwarancje, w dupie to miej Zgłoś, że przy rannym rozruchu z okolic rozrządu wydobywa się metaliczny dźwięk a na jałowym na drgawki, dostaniesz papier i przez rok po gwarancji możesz spać spokojnie.
                  Później najwyżej sam zmienisz napinacz, może wyjdzie jeszcze nowa wersja :roll:

Komentarz

• majkel123
                    Rider
                    • 2010
                    • 570

Pewnie tak zrobię, jak miesiąc temu po raz kolejny zglaszalem złe działanie DSG, to wedle ASO "wszystko jest OK" tak będzie pewnie i w tym przypadku, ale najważniejsze mieć na to papier.
                    Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• Tippo
                      L&K
                      • 2009
                      • 1349
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez majkel123
                      Ja po odpaleniu mam taki dziwny jęk jednorazowy, ale tylko po kilkugodzinnym postoju.
                      Ja mam podobnie, auto musi stac kilka godzin a czasem noc, by jek przy starcie sie pojawil.
                      Chodzi ci o to , co na tym filmie jest miedzy 3 a 4 s??
                      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Ja zasadniczo mam to od nowosci. Ostatnio nastraszony przez kolegow przy odpaleniu auta podnioslem maske i sluchalem skad ten jek sie dobywa, ale wedlug mnie bylo to mniej wiecej z okolic srodka silnika, nie z lewej od lancucha jak stalem przed autem.
                      Poza tym nie mam zadnych z objawow, ktore podal andrzej.

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

trochę w temacie tj. ciekawe czy będą jeszcze jakieś poprawki,
                        może w O3FL silnik ten już nie jest oferowany (1.8TSI) ale w Yeti bodajże tak.

w ETCE jak sprawdzacie wersje napinacza itp. to informacja dotyczy konkretnie octavii czy też całej grupy?
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• granacik
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 249

I ja dzisiaj dzwoniłem do ASO. Mam auto z 2009 roku, 1.8.TSI CDAA. Przez telefon dowiedziałem się, że mam napinacz sprzed zmian ale akcji serwisowej nie ma. Pojechałem po południu do innego ASO i usłyszałem mnie-więcej to samo. Mogę jeśli chcę wymienić. Koszt 3600 PLN brutto. Na moje pytanie dlaczego nie było akcji serwisowej usłyszałem, że po co wymieniać coś co działa?

Pytałem też o możliwość partycypacji Skody w kosztach. Niestety samochód po gwarancji a do tego jeden przegląd zrobiłem poza ASO.

Myślałem też o zakupie oryginalnych części i montaż poza ASO ale w ASO mam gwarancję na to na 2 lata a jak zrobię w zwykłym warsztacie to gwarancji nie mam.

Marka mocno straciła w moich oczach. Już chyba więcej nowej Skody nie kupię. W Toyocie wystarczy, że gdzieś tam jakiś kabelek jest za luźny i już jest akcja serwisowa a tu... udawanie, że wszystko jest OK, żenujące.

Komentarz

• crom.de
                            RS
                            • 2012
                            • 1545
                            • Superb II (3T4)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ostatnio czytałem artykuł, że w 1.2 napinacze nie dociągały nawet 30t jednak to głównie były przypadki gwarancyjne.
                            Znajomy teraz wymieniał w Sirocco 1.4 160km łańcuch, napinacz i wariator. 700€ musiał zabulić, reszta VW. Przebiegu też nie ma ogromnego - raptem 37tyś, ale auto ma już 4 lata stąd tylko partycypacja.
                            - Superb
                            - Panda 1.2

Komentarz

• LUKI
                              RS
                              • 2005
                              • 5776

Zamieszczone przez granacik
                              Pytałem też o możliwość partycypacji Skody w kosztach. Niestety samochód po gwarancji a do tego jeden przegląd zrobiłem poza ASO.
                              no tu nie powinieneś być zaskoczony

Myślałem też o zakupie oryginalnych części i montaż poza ASO ale w ASO mam gwarancję na to na 2 lata a jak zrobię w zwykłym warsztacie to gwarancji nie mam.
                              ale musisz wrócić z przeglądami do ASO i tak jestem pewny, że jak coś się wysra z nowym 'rozrządem' to będą pogrywać, że nie było ciągłości w serwisowaniu w ASO
                              kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• andrzej111
                                L&K
                                • 2010
                                • 1391

Mogę jeśli chcę wymienić. Koszt 3600 PLN brutto.
                                Ja nie wiem skąd oni mają te ceny...Ja za robotę płaciłem 507zł, komputer wylicza operację na 550zł brutto. Wszystko trwało niecałe 3h i pewnie byłoby krócej gdyby nie wymiana płynu hamulcowego. Kupuj części i szukaj innego ASO, RBH wszędzie kosztuje tyle samo, chyba że o czymś nie wiem...

LUKI, w sumie to można wpadać do ASO tylko na olej, świece i filtry paliwa/oleju/powietrza jeśli tłuczemy km. Przy LL na papierze i niskich przebiegach to akurat gwarancja czyli 2 lata.

Nawet jakby kolega miał przeglądy w ASO to spuściliby go w kiblu bo auto jeździ :roll:

[ Dodano: Pią 22 Lis, 13 14:32 ]
                                Relacja po wymianie napinacza
                                Autem ostatni raz jeździłem w środę wieczorem, dzisiaj rano odpalam i cisza
                                Mam na myśli dźwięk od ok. 8s

Na ile w tym zasługa nowego oleju a ile napinacza, nie wiem....

Komentarz

• granacik
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 249

andrzej111,
                                  Ja za robotę płaciłem 507zł, komputer wylicza operację na 550zł brutto.
                                  Ale piszesz tylko o usłudze. W ASO części (komplet) wycenili na ok. 2000 PLN.
                                  Jak zrobię poza ASO i coś się mimo to z rozrządem stanie to za wymianę silnika wybulę z własnej kieszeni a tak mam gwarancję, tylko nie chcę znowu wracać do serwisowania w ASO bo to strata pieniędzy. :roll:

Komentarz

• andrzej111
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1391

granacik, ale za tyle robiłem w ASO...
                                    Co to jest komplet?
                                    Części w tym olej i filtr oleju to max 1000zł przy współpracy ze strony ASO 700

Komentarz

• granacik
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 249

andrzej111,

Możesz napisać w którym ASO tyle płaciłeś?

Podzwonię jeszcze w poniedziałek i zobaczę jak gdzie indziej wyglądają ceny.

Komentarz

• tom007
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 536
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • BZB 1.8 TSI 160 KM
                                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez andrzej111
                                        Co to jest komplet?
                                        No właśnie, różnice w cenie wynikają z rozumienia słowa "komplet".
                                        Za wymianę samego napinacza to może 700zł będzie, ale aso jako porządne załatwienie sprawy uznaje wymianę 2 napinaczy, 2 łańcuchów, kilku ślizgów + osłona i jakieś drobiazgi. Dodatkowo po rozebraniu do oceny i ewentualnej wymiany wszystkie zębaki oraz łańcuch i napinacz od pompy oleju. I wtedy wychodzi cena jaką usłyszał granacik
                                        Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
                                        Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

granacik, w Auto-Blaku za 1000 napinacz + robocizna.
                                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• granacik
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 249

Mihau, wielkie dzięki :!:
                                            Mają 3 stacje obsługi. Którą polecasz? Robiłeś coś u nich?

Komentarz

• andrzej111
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1391

Zamieszczone przez Mihau
                                              granacik, w Auto-Blaku za 1000 napinacz + robocizna.
                                              + olej i filtr?

Komentarz

• Soomood
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 89

Panowie nagrałem jak zachowuje się mój silnik po odpaleniu, moglibyście zerknąć czy słyszycie jakieś niepokojące dźwięki dobiegające z rozrządu ? http://www.youtube.com/watch?v=48IXICaVoi0

Proponuje przesunąć film do 20s wtedy mniej więcej odpalam silnik.

Komentarz

• LUKI
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5776

Soomood,

dla mnie ok

Komentarz

• Soomood
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 89

Zamieszczone przez LUKI
                                                    dla mnie ok
                                                    Ja już sam nie wiem, wszędzie słyszę jakieś cykanie niepokojące dobiegające z komory

Komentarz

Pracuję...